Network Menu

Alldeles för soligt för Sunny Flea Market

För ett par dagar sedan hamnade jag bakom en bil med en bumper sticker där det stod “I wasn’t born in Texas, but I got here as fast as I could”. Jag skrattade för mig själv när jag läste meningen och tänkte att jag inte direkt kan påstå detsamma. Livet har tagit mig på väldigt många, långa, snirkliga och snåriga omvägar, innan jag tillslut hamnade i denna stad och stat.

Houston är idag USAs fjärde mest befolkade stad med sina cirka 2,3 miljoner invånare (samuelssonsrapport.se) men växer ständigt så det sägs att den kommer att gå om Chicago på  2,7 miljoner snart. På grund av dess läge vid Mexikanska Golfen är en av de första fenomen du märker när du kommer hit den höga luftfuktigheten och den gassande värmen. För mig har inkörssträckan till att börja lära känna Houston och Texas på djupet varit lång. Dels på grund av pandemin, som först nu börjar släppa sitt grepp om vår värld. När jag kom hit i slutet av 2019, efter att ha lämnat Kalifornien bakom mig, sa en av mina bekantas mamma att Houston är en stad som det tar tid att lära sig att älska. “Men det går”, sa hon och lade till, “Det tog mig tio år”. Jag vet inte om det var meningen att det yttrandet skulle få mig att känna hopp eller förtvivlan.

Hur som helst så hoppas jag att det kommer att gå fortare för mig, och medan jag betar av min to-do-lista hoppas jag kunna bidra med tips på både do’s och dont’s här på bloggen. I kommande inlägg kommer ni få följa med till stranden, på hike, roadtrips och utomhusbio, till zoo, lekland och ett och annat kafé, och självklart även på min ständiga jakt efter de perfekta vita cowboy bootsen.

Ett annat trevligt och ofta gratis (förutom om utbudet är för bra) helgnöje är att gå på marknad. Som tur är så kryllar Houston av street markets, farmers markets, och flea markets. I lördags var det verkligen en sådan där dag då den stekande Texas solen, redan tidigt på morgonen, gjorde det så outhärdligt varmt att det knappt gick att vara utomhus. Trots detta gav jag mig på vinst och förlust iväg till en av de många marknaderna på min lista. Sunny Flea Market finns att besöka strax norr om Houston i det som kallas Northside.

Entrén kostar två dollar och två lone stars av fem möjliga är också vad jag ger marknaden i betyg. Nä, Sunny’s var inte mycket att hänga i julgranen, eller kanske snarare alldeles för mycket att hänga i julgranen. Ungefär hälften av försäljningsstånden är uppställda inomhus och hälften utomhus. Det säljs allt från leksaker till hattar och skor, Jesus-statyer, husdjur (ja du läste rätt), kryddor, kläder, smycken, churros, texmex mat, öl och ja, you name it! Allt i en salig, färgglad röra. Men trots att jag lämnade marknaden något besviken, med svetten rinnande längs ryggen och nästintill hela budgeten intakt i plånboken, var utflykten ändå värd besöket för att få knäppa av några bilder framför den flamingoprydda dammen, och för att få en smak av det äkta Amerika. Det vill säga, raka motsatsen till den Hollywood glamour som många hemma i Sverige associerar till när man pratar om USA. På Sunny’s, och på vägen dit, kommer du utan tvivel få ta del av det mindre vackra, nergångna, och dammiga USA, med smutsiga pick-ups och rikligt med landsbygdskaraktärer på varje veranda. Och kanske är det just dessa kontraster av högt och lågt, vackert och fult, fattig och rik, som kommer få mitt hjärta att klappa allt mer för Houston.

Text och foto: Carolina Sukaly

Läs om Carolina i Månadens-Profil.

Houston

kvinna med barn på loppmarknad

Sunny Flea Market

kvinna med barn på loppmarknad

Sunny Flea Market

Kvinna med barn på loppmarknaden

Flamingo damm

 

Texas väg på landsbygden, quote

Foto: Naima Christensen

Facebook Sunny Flea Market

Adress: 8705 Airline Dr, Houston, TX 77037

 

, , , ,