Network Menu

En dröm går i uppfyllelse!

Jag har länge drömt om att få uppleva den vilda och orörda västernnaturen. På hösten 2020 skulle det äntligen bli av. Texas hade börjat öppna upp efter den galna våren och sommaren med Covid-19. Jag längtade efter att få resa igen men att flyga kändes inte aktuellt. Vi packade istället bilen och begav oss till västra Texas för att besöka den fantastiska nationalparken Big Bend. För att komma in i stämningen spelade jag låten Western Whistle från filmen The Good, the Bad and the Ugly (tänk en ridande Clint Eastwood), tills min man blev tokig.

Lyssna på The Western Whistle (10s) här.

För mig är det inte bara att få resa och uppleva saker som jag gillar, nej det börjar redan med planeringen. Planeringen med stort P börjar redan månader innan med karta på väggen med nålar och post-it lappar för platsnamn, aktiviteter, boende och mycket viktigt: bra fotoställen!

Vi hyrde en liten casita av Far Flung Outdoor Center i Study-Butte, en liten by precis utanför parken. Helt perfekt för oss! Här finns mataffär, bensinmack och några restauranger. Vi föredrog att laga vår egen mat i det lilla köket; grillade kött och korv på gasolgrillen. Ett annat plus att bo i i Study-Butte är att det ligger så centralt. Det är lätt att besöka Terlingua Ghost Town, Lajitas Golf Resort och Big Bend naturområde härifrån. På kvällarna, när det var svalt, satt vi på våra gungstolar och tittade på stjärnorna. Så skönt!

Äntligen framme – incheckning pågår!

Våran Casita i solnedgången

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 1. Rio Grande och Terlingua Ghost Town

Första aktiviteten på schemat – en halvdagstur med gummibåt på Rio Grande. Sakta åkte vi ned för älven och tittade upp mot bergsklipporna. En halv dag var med än nog. Jag trodde att vi skulle få en egen kanot och paddla själva för det var det vi hade bokat men kanske blev det en gummibåt för att det var mycket vatten i älven. Det blev i alla fall en bra början på semestern.

När man är här får man inte missa att åka och titta på Terlingua Ghost Town. Jag hade sett så många bilder på förfallna byggnader som jag ville fotografera. Men det här med spökstad, nja det kan jag inte riktigt hålla med om. Staden är ganska utvecklad med olika typer av boende och restauranger i ruffig västern-öken-stil! Även om det inte var så öde som jag hade fått för mig så var den ändå kul att få uppleva.

Rio Grande

En av de nedgångna byggnaderna i Terlingua

Restaurang Starlight i Terlingua

Dag 2. Vandring Lost Mine Trail i Big Bend

För att undvika den värsta hettan gick vi upp tidigt för att vandra i nationalparken. Det finns många fina vandringsturer att välja på. Vi valde Lost Mine Trail för att komma upp lite högre och få se fina vyer. Enligt appen All Trail är det en medelsvår rutt på 7,7 km som ska ta ca 2 timmar. Det tog längre för oss eftersom jag bar på en tung kameraryggsäck (och som jag dessutom envisades med att bära själv).

Efter att ha vilat och ätit en tidig middag, åkte vi tillbaka till parken för att se solnedgången. Jag hade planerat att fotografera den genom en öppning mellan två berg. Stället där man har en bra möjlighet att göra detta är mycket lätt tillgänglig eftersom det ligger inom Chisos Basins campingområde. Här utgår även vandringsleden Window trail som själva öppningen heter.

JA! Jag kom fram till toppen, Lost Mine trail

Såg inte mycket fåglar men här är en Mexican Jay

Vacker vy från Lost Mine trail

Uppställning av kameran, väntar på att solen ska gå ned

Den spetsiga öppningen är det som kallas för fönstret, Window trail

Dag 3. Jeep-utflykt

Idag skulle vi verkligen få uppleva nationalparken! Vi åkte runt i en jeep för att se historiska platser, inhemska växter, geologiska formationer och fantastiska vyer, förstås. Parken är den minst besökta i USA, vilket jag inte kan förstå för den här parken har verkligen allt – trädbevuxna berg, oändliga slätter, en öken och en lång gränsflod! Vår guide Randy var fantastisk och mycket kunnig. En god picknick-lunch vid Rio Grande ingick i priset.

Cane Cholla inhemsk växt som kan bli 1-3 meter hög. Ger frukt som både människor och djur gillar

På väg ned mot Rio Grande och Santa Elena Canyon

Ocotillo växt. Tillhör inte kaktus familjen som man skulle kunna tro. Blommar endast när det har regnat tillräckligt

Högt vatten när vi besökte Santa Elena Canyon. Vi kunde därför inte gå över till andra sidan för att se in i ravinen som formats mellan två kalkstensmurar, på ena sidan har du Mexico och på den andra USA

Sotol Vista. På min bild ser ni: Goat Mountain, Santa Elena Canyon, Kit Mountain och Tule Mountain

 

Dag 4. ATV-tur

En av höjdpunkterna på den här resan! Vi for runt i en ATV (All Terrain Vehicle) för att uppleva det vulkaniska landskapet på nära håll. Dean vår guide för dagen tog oss med in på ett privat område i närheten av vår casita, det vill säga, inte inne i själva nationalparken. Den här gången var vi helt ensamma så vi kunde bestämma själva vad vi ville se. På de tidigare aktiviteterna med guide var ett annat par med oss. Det var hur kul som helst att åka ATV, så det kan jag verkligen rekommendera!

Sotol växtens blad användes av amerikanska ursprungsbefolkningen att göra skor, rep och mattor

Här ser ni ett rep gjort av Sotol växtens blad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ATV är kul att köra!

ATV utflykt

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 5. Black Jack’s Crossing Golfbana

Sista dagen i Big Bend-området åkte vi till Lajitas Golf Resort för en runda golf. Det här måste vara en av de vackraste och spännande banor jag någonsin sett. Den här dagen valde jag att vara caddie åt min man. Inte en särskilt bra caddie dock, eftersom jag var upptagen med att stirra på vyerna och att fotografera.

 

Dag 6. Utcheckning, men inte slutet på vår resa….!

Vi åkte nämligen vidare till White Sands Nationalpark i New Mexico. Men det är ett annat blogginlägg 🙂

Hål nummer 13 – Par 3

Charmigt museum, Lajitas Golfresort

 

Text och bilder: Naima Christensen

(Copyright Images Naima Christensen)

All information du behöver för att planera din drömresa:

visitbigbend.com/
nps.gov/bibe/index.htm
Vi besökte både Big Bend National Park och Big Bend State Park (båtturen var i State Park)

Boende & Aktiviteter
Far Flung Outdoor Center, Terlingua/Study Butte
Casitas, rafting, canoeing, jeep tours, ATV tours med guider.

Terlingua Ghosttown, Terlingua
Tipis, RV-resor, casitas, trätält med glastak

Lajitas Golf Resort, Laijitas
Hotel, RV-resort, Golf, Ridning och många andra aktiviteter
lajitasgolfresort.com/

Vi använder en app som heter ”All Trail”. Toppenverktyg för att söka & planera vandringsleder!

Att ta sig hit
Bil från Houston ca 10 timmar (via Fort Stockton/Alpine)
Flyg till El Paso eller Lajitas (mindre plan, inte många avgångar & snabbt fullbokat)

 

Tidigare inlägg: Livet i Houston

, , , ,