Network Menu

Jakten på den perfekta pumpan

 

Vi går nu in i en tid, både hemma i Sverige och i USA, där högtiderna avlöser varandra. Här i USA nalkas först höstens stora högtid Halloween och i trädgårdarna runt omkring i området där jag bor dinglar skelett från husväggarna, spindelväven pryder trädkronor och matbutikerna är belamrade med stora drösar pumpor i diverse storlekar, former och färger. Hemma i Sverige kallas den jämförelsebara högtiden Allhelgonahelgen och allhelgonadagen firas lördagen som infaller mellan 31:a oktober och 6:e november, medan Halloween firas den 31:a oktober varje år. I Sverige ligger fokus på att smycka gravar och hedrar de döda medan man i USA snarare klär ut sig till döden själv och skrämmer livet ur varandra. Halloween är med andra ord en mycket mer lekfull tradition än Allhelgona och handlar främst om att busa och roffa åt sig så mycket gratisgodis som möjligt. Trick or treat – bus eller godis!

Old McDonald Farm i Humble

Traditionen kring Halloween är ursprungligen Keltisk och kom till USA med irländarna under 1800-talet. Det tydligaste arvet från den keltiska festivalen Samhain är just traditionen att klä ut sig och att karva innehållet ur en pumpa och sätta ett levande ljus i den (tillverka så kallade jack-o-lanters) för att hålla onda andar borta, och förstås även seden att be om godsaker.

Allhelgonadagen, eller tidigare All Helgona Dag, är en kristen tradition. Även den växte fram under 1800-talet men kan faktiskt spåras längre tillbaka i tiden än så. På 700-talet började helgon firas och uppmärksammas inom den kristna kyrkan och även martyrer, det vill säga människor som dött för sin tro. Först 1953 blev helgdagen officiell högtid i den svenska almanackan.

Halloween och den väldigt amerikanska traditionen att besöka en Pumpkin Patch under hösten varje år går definitivt hand i hand. Pumpkin patch betyder mer eller mindre det stycke land där pumpor odlas och växer. Men att gå på pumpkin patch handlar i modern tid om mer än att få handplocka den perfekta pumpan. Ofta erbjuds flera barnvänliga aktiviteter som att klappa och mata diverse djur, ponnyridning, minitåg, hopp i höstack, och lekar av olika slag. Det är helt enkelt ett populärt familjenöje av en anledning.

Även om jag bott i USA i nästan 5 år var det första gången i år som jag tog seden dit jag kommit och åkte med min dotter till Old McDonald Farm i Humble cirka 22 engelska mil norr om Houston. Trettio minuter efter öppning hade kön till entrén redan växt sig imponerande lång. Vi betalade 16 dollar för att få komma in och 2 dollar för en påse djurfoder, som vi snällt fick offra till en väldigt bestämd och hungrig get efter blott 5 minuter inne på farmen. Det var som vanligt svettigt att traska omkring under den stekande Texas solen, men i övrigt var detta en av de mysigaste dagarna jag och min dotter haft tillsammans. Rekommenderas varmt!

Nu börjar nedräkningen till Thanksgiving, Lucia, Julafton, Juldagen och Nyår… Vilken är din favorithögtid?

Text och bilder: Carolina Sukaly

Länk till farmen https://www.oldmacdonaldsfarmtexas.com

Facebook Old MacDonalds Farm

Tidigare inlägg från Carolina i kategorien Livet i Houston finns här

, , , ,