Network Menu

Månadens profil: Lovisa Larsson

Lovisa kommer ursprungligen från Stockholm och bor i West Memorial tillsammans med sin man Thomas och sina två barn, Henry snart 5 år och Lucie snart 7 år. Har du vägarna förbi Svenska Konsulatet i Houston kanske du springer på henne eftersom hon ett par dagar i veckan arbetar där tillsammans med generalkonsul Astrid Marklund.

 

Hej Lovisa, när gick du med i SWEA?

Om jag inte minns helt fel var det strax innan pandemin startade, så jag har inte hunnit vara med på särskilt många event än. Vi flyttade till Houston 2010 och tanken var att vi bara skulle stanna i något år, därför kände jag inte behovet från början av att umgås med svenskar utan ville först och främst lära känna amerikaner. Som expat drar man sig dock lätt till andra expats och många av våra vänner är just från andra delar av världen.

Hur hamnade du i Houston och hur länge har du varit här?

Vi flyttade som sagt hit 2010 och anledningen var min mans jobb. Min man är från Tyskland och jobbar på Siemens inom olje- och gas industrin.

Vilka andra platser i USA eller världen har du bott på?

Innan vi flyttade till Houston så bodde vi några år i Dusseldorf i Tyskland, en fantastiskt mysig stad. Det var där jag och min man träffades.

Svensk favorithögtid och amerikansk favorithögtid?

Jag måste nog säga att midsommar är min svenska favorithögtid eftersom den är så kravlös, det är bara glatt och roligt. Min amerikanska favorithögtid är Thanksgiving.

Vad pysslar du med just nu till vardags och på din fritid?

Jag jobbar deltid på Svenska Konsulatet i Houston tillsammans med vår generalkonsul Astrid Marklund. Vi har hand om södra Texas, Oklahoma och Arkansas. Via konsulatet träffar jag så klart också många svenskar vilket är fantastiskt roligt. Annars blir det mycket med barnen och deras aktiviteter. Vi är också gärna ute i naturen och reser ofta iväg med våran husbil när tillfälle ges.

Berätta mer om ditt arbete på konsulatet?

Mina arbetsuppgifter på Konsulatet består främst av konsulära ärenden så som att utfärda temporära pass, ta hand om ansökningar om samordningsnummer (personnummer för utlandsfödda), utlämning av nya pass och körkort samt levnadsintyg och registrering av dödsfall. Det kan även vara enskilda ärenden där nödställda eller frihetsberövade behöver konsulär hjälp. Konsulatet fungerar även som röstlokal vid val där vi ansvarar för att ta hand om förtidsröster. Allt vi gör rapporteras in till Ambassaden i Washington D.C.

Vilket är ditt smultronställe i Houston?

Jag måste nog säga att mitt smultronställe är den delen av Houston där jag bor. Jag bor i West Memorial i ett område som heter Nottingham Forest. Vi flyttade till det området två år efter orkanen Harvey, delvis för att min mans arbetsplats ligger där, men även på grund av barnens skolor. Det är verkligen en supermysig plats, med en perfekt kombination av det typiskt stereotypa amerikanska och samtidigt väldigt internationellt.

Nästa sak på min bucket list är…?

Att göra en camping trip till staten Washington! Vi har en husbil som vi köpte när min son bara var några månader gammal och vi har rest lite överallt med den. Jag tycker det är härligt och barnen älskar det. Det är verkligen ett perfekt sätt att se olika delar av USA på, speciellt sådant man inte skulle ha sett om man inte hade bilat. Vi har varit på västkusten, östkusten, norrut, och i både Florida och Colorado. Men vi har ännu inte varit i staten Washington och Oregon så det står på min bucket list.

Vad har SWEA betytt för dig som svensk utomlands?

Jag tycker att det är en fantastisk organisation med många otroligt engagerade människor. Nu blev jag ju som sagt medlem strax innan pandemin så det har inte blivit så många träffar för min del. Men framför allt nu när barnen börjar bli äldre så känns det skönt att ha det bandet till andra svenskar i staden.

, ,