Network Menu

Månadens profil: Mercedez Livingston

Mercedez är i 40-årsåldern och jobbar som Senior Gas Measurement Analyst i Houston. Hon är gift med Christophe Vermeil, och kommer ursprungligen från Mönsterås (en ort mellan Kalmar och Oskarshamn).

Hej Mercedez, när gick du med i SWEA?

Jag gick med i SWEA förra året (2020 reds. anmärkning), dels för att få lite mer kontakt med svenska människor men också för att båda mina föräldrar hade gått bort i cancer inom loppet av fyra månader av varandra och jag kände mig plötsligt mer ensam. Jag har jag känt till organisationen sedan tidigare men tänkt att jag inte haft tid att engagera mig. En annan anledning till att jag till slut gick med är att jag är ganska dålig på att fira svenska traditioner, och jag hoppas att SWEA kan dra igång mig att göra det.

Hur hamnade du i Houston och hur länge har du varit här?

Jag studerade på universitetet i Florida (University of Florida). När min före detta man fick jobb här såg vi det som en chans att prova på något nytt. Vi tänkte också att det skulle vara bra om vi kunde komma till Houston då vi hade planer på att skaffa barn.  När vi väl flyttat hit rann vårt förhållande ut i sanden. 

Detta visste jag om Houston innan jag flyttade hit?

Jag visste att det finns omkring femtio olika ormsorter här och att Houston har en rodeo. Jag kände förstås också till olje- och gas metropolen och att NASA fanns här. Sedan hade jag en arbetskollega som sa att kvinnorna är väldigt vackra i den här delen av landet, och det är de verkligen.

En sak som jag däremot inte kände till var hur grumligt och mörkt vattnet i Galveston är. Eftersom jag bott i Florida i 11 år så var jag bortskämd med vita sandstränder och turkosblått vatten. Galveston och dess vatten är inte min favorit och jag badar inte där. Om SWEA anordnar saker vid vattnet så kommer jag inte med så länge det inte finns någon pool att bada i!

Vilka andra platser i USA eller världen har du bott på?

Jag bodde i Tampa, Florida, innan jag och min ex-man flyttade till Houstonområdet. När vi först kom hit bodde vi med hans föräldrar i The Woodlands i 6 månader, tills vi hittade ett litet drömhus, en bungalow, i The Houston Heights.

Ett par vid en hamn

Vad pysslar du med just nu, till vardags och på din fritid?

Jag jobbar väldigt mycket, men när jag är ledig träffar jag gärna kompisar, jag bakar – såvida jag inte är på någon diet – , läser böcker och spenderar tid med mina två små hundar, Izza och Zoe. 

Zoe är min och min mans enda ”gemensamma barn” tillsammans, och hon är en maltipoo på 6 år. Den andra hunden, Izza är en bischon och hon är väldigt speciell för mig eftersom Izza var mammas hund. Jag ser min mamma i Izza väldigt ofta, det var ju hon som uppfostrade henne sedan Izza var en valp. Ibland gör hunden något och jag tänker: “men mamma, varför håller hon på så här och så ser jag mammas leende framför mig.”  När vi var hemma i Sverige sista gången innan mamma gick bort låg Izza i sängen med mamma och jag försökte plocka upp henne för att göra plats åt mig. Då morrade Izza och mamma bara skrattade. “Du kan inte röra henne. Det är hennes plats där nere vid mina fötter”, sa mamma.    

Innan dess att jag och min man åkte till Sverige för att spendera den där sista tiden med mamma så hade jag sagt till min man att om mamma frågar om jag kan ta hand om hunden, då kan jag inte säga nej. Och en kväll under besöket i Sverige, när jag var på nedervåningen och slog in julklappar hade min mamma frågat min man om vi kunde ta hand om hennes ögonsten, lilla Izza.  Min man hade givetvis sagt ja, och i maj efter mycket om och men, speciellt för att Covid härjade som mest, kom Izza hit till oss i USA via flyg. Izzas förberedelser och resa över hit var inte lätt, både på grund av Covid, och andra restriktioner, men det får ni läsa om en dag i barnboken jag tänker skriva när jag får lite extra tid över. En barnbok blir det eftersom jag vill hedra min mammas minne som en enastående lågstadielärare i över 40 år.

Vad är det bästa och det sämsta med att vara svensk i Houston/Texas/USA?

Det sämsta med att bo i Houston är hur snabbt Houston svämmar över och blir typ ett Venedig, men ett otäckt Venedig.  Jag tar hellre orkanerna i Florida över skyfallen och översvämningarna här. 

De första två åren jag bodde här grät jag hela tiden för att jag tyckte att det var fult och smutsigt i jämförelse med Tampa, Florida. Och det fanns inga vita fina sandstränder här heller. Men, efter att jag började träffa mer och mer kompisar som visade mig vad Houston har att erbjuda har jag börjat gilla Houston. Houston är en stor stad med många möjligheter – här finns allt, bra jobb, restauranger, museer, barer och butiker. Det är en internationell metropol. Houston är också relativt billigt om man jämför med många andra platser i USA. Man kan leva ett bra liv här, ha ett fint hus och vädret är perfekt, nästan i varje fall. Och luftfuktigheten, som vi ofta klagar över, är faktiskt bra för oss och hämmar åldringsprocessen! Jag tycker också att människorna här är allmänt trevliga. Efter 15 år i Houston är jag glad att jag bor här och jag har också adopterat Texas som min stat och jag är lite stolt över att bo i Texas ändå.

Vilket är ditt smultronställe i Houston?

Jag älskar Tiny Boxwoods. Från utsidan ser man inte stället på grund av en hög häck och vitkalkade murar, men innanför murarna finns en mysig och fin restaurang. En liten oas i den hektiska storstan.

Ryktena säger att Tiny Boxwoods idén faktiskt växte fram från de människor som ägde och besökte Thompson Hanson – en landskapsarkitekt och plantskola.  Eftersom det var ett fint ställe med alla plantor och blommor brukade människor dricka vin där i den lummiga idyllen och efter ett litet tag var det någon som frågade “varför gör ni inte en restaurang här?”. Och så blev det.

Tiny Boxwoods finns nu i Houston på många olika platser, men jag gillar det som finns på West Alabama Street bäst.

När var du senast hemma i Sverige?

Jag var hemma i Sverige senast i november 2019. Då visste jag att mamma skulle gå bort. När vi kom dit så kunde mamma fortfarande gå och öppna dörren själv, och hon öppnade och sa: “är du här för att säga adjö för att jag ska dö”. Jag sa att jag bara kommit för att spendera tid med henne. Men vi båda visste.

När mamma blev sjuk hade min pappa haft tjocktarmscancer i cirka 5 år. De var skilda och han hade en ny tjej. Hans sjukdom hade varit stabil länge, men när han fick reda på att mamma hade fått en aggressiv samcellig lungcancer, slutade pappa att äta så det gick fort nedåt. Pappa dog 4 månader efter det att mamma dog. Mamma och pappa hade varit tillsammans sedan de var 14 år. Jag önskar att jag hade kunnat åka hem i februari när mamma dog och i juni när pappa dog. Men, pandemin och mitt företags inriktning till pandemin kom emellan. 

En sak jag alltid köper med mig från Sverige är…?

Lakrits – Filidutter & Lakrisal!

Nästa sak på min bucket list är…?

Åka till det Norska observatoriet Aurora Borealis i Senja. Sen skulle jag vilja åka till Exuma i Bahamas för där kan man simma med jättegulliga grisar.

Vad har SWEA betytt för dig som svensk utomlands?

Gemenskap, tillhörighet och skratt.  Att få prata svenska och träffa andra glada människor är väldigt viktigt för mig. När man träffar någon från Sverige, även om den personen inte är från samma stad, har man en sorts förståelse för varandra och känner tillhörighet. Man kan också relatera och det är viktigt för mig.

Simmande gris

Vad skulle du vilja se mer av i SWEA, event, på hemsida, på Facebook, eller dylikt?

Jag tycker att vi kunde göra mer spontana saker ihop. Typ, jag ska till IKEA nu på lördag, är det någon som vill följa med? Jag försokte med en spontan träff för ett tag sedan – fika på Common Bond i Heights – och då kom en Swea, Jacqueline Hamilton Taylor, och vi hade en jättefin pratstund.   

Jag skulle också vilja se mer restaurangrecensioner och recept på svenska bakverk. Jag försöker fortfarande lista ut hur man får bullarna att jäsa rätt här.  Mina blir bara som små hårda klot.

 

Tack för att du läste, Mercerez och Carolina.

 

Intervjuare: Carolina Sukaly.

Bilder: Mercedez Livingston och Nejron, Canva (simmande gris).

Restaurang Tiny Boxwoods, 3614 West Alabama St, www.tinyboxwoods.com

NASA Space Center

Är du intresserad av att vara med i Månadens Profil? Kontakta oss på houston(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org

Läs om våra tidigare profiler här.

Vill du läsa om andra Sweor i världen, då rekommenderar vi SWEA Professionals blogg.

Svensktalande kvinnor med världen som arbetsplats

SWEA International

, , , ,