Network Menu

GRATTIS SVERIGE OCH GRATTIS SWEA!

Idag är det den 6:e juni och det är dags att fira vårt älskade hemland Sverige. Denna dag firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till kung detta datum år 1523 och att Sverige åter blev ett fritt rike, men också till minne av 1809 års regeringsform som undertecknades detta datum. Dagen är salutdag och helgdag men firas vanligtvis inte med samma pompa och ståt som man till exempel firar 4th of July här i USA.

 

Vi i SWEA anser dock att det är en ypperlig anledning att samlas för att hylla vårt arv. Därför hoppas vi att flera av er dyker upp på nationaldagsfirandet som sker i samarbete med Svenska Konsulatet, Svenska Handelskammaren och Svenska Klubben här i Houston på The Courtyard of Christ The King Lutheran Church. Läs mer här!  Vi firar också genom att lansera SWEA Houstons nya blogg. Ansvarig för bloggen är Carolina Sukaly som bland annat kommer att skriva om sina upplevelser som svensk i Houston. Vi inleder bloggen med henne som intervjuobjekt i det som vi kommer att kalla “Månadens Profil”.

 

Månadens Profil : Carolina Sukaly

Sittande kvinna med baby i famnen

Carolina är 38 år, bor i Medical Center, och jobbar som exekutiv assistent på Motherhood Center. Hon är mamma till Frankie 10 månader och kommer ursprungligen från parkernas stad Malmö i södra Sverige.

Hej Carolina, när gick du med i SWEA?

Jag gick med i SWEA 2017 när jag bodde i Los Angeles i Kalifornien. Jag blev bekant med deras dåvarande ordförande Cornelia Gibrand och på den vägen är det. Under ungefär åtta månader ansvarade jag för nyhetsbrevet och annat skrivet material till utskick och hemsida. När jag senare flyttade till Orange County engagerade jag mig en kort tid där också. I slutet av 2019 flyttade jag till Houston och strax därefter bröt COVID-19 pandemin ut. Eftersom jag då dessutom var gravid fanns det få möjligheter till att knyta nya sociala kontakter. Det var först i mars i år, då jag i en kökslåda plötsligt hittade en folder jag plockat på mig på Svenska Konsulatet, som jag påmindes om att det ju faktiskt finns SWEA här i Houston med! Så jag kontaktade Karin, och the rest is history, som man säger.

Hur hamnade du i Houston och hur länge har du varit här?

Kvinna lyfter sitt barn i luften, de befinner sig på strandpromenaden.

Min före detta man, som jag träffade i Los Angeles, är född här i Houston och arbetar inom energibranschen, så det var nästan givet att vi skulle hamna i Texas till slut. Vi ville flytta till en plats i USA där levnadskostnaderna var lägre än i Kalifornien, och till en stad som var lämplig när man uppfostrar barn och arbetar. Vi kom hit i november 2019. Nu är vi skilda, och det naturliga valet hade ju varit att flytta tillbaka till LA där jag har alla mina vänner, men eftersom vi har barn ihop så måste jag stanna i Houston som det ser ut nu. På gott och ont måste jag därför börja bygga upp mitt eget liv och sociala nätverk här, och då är SWEA en bra resurs.

Detta visste jag om Houston innan jag flyttade hit?

Det kända citatet “Houston, we have a problem” har väl alla mer eller mindre hört, och just NASA var en av mina få referenser när det gäller Houston. Min dotters gammelfarfar jobbade faktiskt för NASA just under tiden då månlandningen skedde. Jag är besatt av flygande farkoster och haverier av olika slag, så jag är fortfarande sugen på att undersöka vad det finns för möjligheter att så småningom kanske arbeta för NASA. Någon astronaut kommer jag nog aldrig att bli, men det kanske finns andra sätt att nå stjärnorna.

Astronaut NASA Houston

Vilka andra platser i USA eller världen har du bott på?

Som jag nämnde tidigare har jag bott i Los Angeles, Kalifornien och i Irvine i Orange County. Jag älskade att bo i Orange County, det var något med naturen, bergen, havet och luften där som fyllde min själ med så mycket ro. Om inte tidigare så blir det nog dit jag flyttar med min 25 år yngre pojkvän när jag pensionerat mig. Jag har även bott i Spanien i flera omgångar, i Barcelona och på Mallorca bland annat. Min pappa är spanjor och mina föräldrar möttes i Palma på 70-talet, så det är lite som mitt andra hem.

Vad pysslar du med just nu, till vardags och på din fritid?

För ungefär en månad sedan började jag arbeta på Motherhood Center, ett icke medicinskt center som stöttar familjer genom allt från graviditet till föräldraskap. Jag arbetar på avdelningen “Nanny & Family Staffing”, och kort sammanfattat kan man säga att jag är ansvarig för att anställa nannies och matcha dem med familjer runt om i Houston med omnejd. På min lediga tid hittar du mig förmodligen i någon park promenerande med min dotter, eller sittande på en picknickfilt på gräset. Jag älskar att var utomhus, och det gör även min dotter som tur var. Är jag barnfri så springer jag långdistans, gör pilates eller skriver. Jag jobbar på en barnbok och har två halvfärdiga romaner och tjugo filmmanus i skrivbordslådan. Kort innan jag flyttade till LA studerade jag skönlitterärt skrivande på Lunds Universitets författarskola.
Skrivande är en av mina stora passioner, men det finns inte så mycket tid till det nu när jag är ensamstående förälder. Så det blir väl mer av det först när jag pensionerat mig och flyttat till Orange County.

Vad är det bästa och det sämsta med att vara svensk i Houston/Texas/USA?

Det bästa med att vara svensk här i Houston är att man är så exotisk. Så var det inte i Los Angeles där det kryllar av svenskar. Det är också toppen att ha ett hemligt språk som jag och min dotter kan använda oss av, som få människor här kommer att förstå. Det bästa med att vara svensk i USA är nog att man har båda fötterna på jorden när amerikanerna utmanar ens åsikter om saker och ting, inte minst politiska. Det är också roligt att se folks förvåning när man berättar att Ikea, Volvo, H&M, Babybjörn, Abba osv är svenska påfund. Och att Switzerland inte är samma land som Sweden.

Vilket är ditt smultronställe i Houston?

Jag tror inte att jag hittat mitt smultronställe än eftersom jag inte haft så mycket tid att utforska omgivningen. Jag älskar dock att sitta i Hermann Park med min dotter och titta ut över den lilla sjön där. Annars har jag en dragning ner mot havet, Galveston, Seabrook, Kemah, och de mindre kuststäderna där nere, även om det tekniskt sett inte räknas som Houston vill jag gärna se mer av den delen och eventuellt flytta dit.

När var du senast hemma i Sverige?

Oj, jag vill inte ens tänka på hur länge sedan det var. Jag har varit fast i min Green Card process under lång tid, och sen kom COVID-19 pandemin. Jag tror att jag var hemma senast julen 2018 och jag börjar faktiskt längta hem. Inte minst för att få presentera min dotter för min familj och vännerna där hemma.

En sak jag alltid köper med mig från Sverige är…?

Bild på en resväska som fylls av svenska produkterNästa gång jag är hemma ska jag fylla resväskan med disktrasor, lakrits och chips… nä jag vet inte. Det blir nog mycket mer eller mycket mindre än jag tror. Jag har ett förråd fullt med saker; kläder, möbler, arvegods, och dylikt, som jag måste ta tag i när jag kommer hem. Det ger mig mardrömmar att tänka på det! Så jag kommer nog att ha tillräckligt med saker i packningen att tänka på.

Jag märker att jag är svensk när…?

Jag dyker alltid upp i tid, eller till och med lite innan en avtalad tid för ett möte, fest och liknande. Och varje gång jag svarar alldeles för utförligt när någon frågar “how are you doing” eller “how’s it going”. Det tog lång tid innan jag fattade att det bara var en hälsningsfras och att de egentligen inte undrar hur jag mår.

Nästa sak på min bucket list är…?

Jo det var ju det där med att skriva klart de där böckerna… Men min prioritering är nog ändå att åka på otaliga road trips med min dotter! Mitt mål är att vi ska besöka varje stat tillsammans. Bland annat ska vi köra tillbaka till Kalifornien och döpa henne i Svenska Kyrkan i San Pedro. Jag är nära bekant med det fantastiska prästparet där, Viveca och Hasse Bratt.
Bland annat var de på mitt bröllop. De gör ett så otroligt beundransvärt jobb i hela Kalifornien där många svenskar är i stort behov av hjälp och stöd. Inte minst under dessa tider. Fick jag önska något som svensk här i Texas så vore det att det fanns liknande representation här.

Vad har SWEA betytt för dig som svensk utomlands?

SWEA har betytt mycket. Som ensam ung tjej ute på vift i världen är det otroligt viktigt att knyta nya kontakter och finna någon form av trygghet. Det var dessutom väldigt roligt att vara engagerad i SWEA LA och hjälpa till med event och dylikt. Jag har många nära väninnor som jag träffade där som jag fortfarande pratar med minst en gång i veckan. Jag är säker på att det med tiden kommer bli likadant här i Houston. Tycker också att SWEA runt om i världen gör ett viktig jobb genom att hjälpa utlandssvenskor bevara det svenska språket och traditioner. Det är två saker som ligger mig varmt om hjärtat.

Vad skulle du vilja se mer av i SWEA, event, på hemsida, på Facebook, eller dylikt?

Jag tycker det vore roligt med “play dates” för oss som har lite yngre barn. Jag är ganska nybliven som mamma, min dotter är bara 10 månader, och det är väldigt svårt att få till
umgänge som inte involverar henne. Det vore väldigt roligt att träffa andra mammor med barn. Event över huvud taget är välkommet enligt mig, och jag ska försöka bli bättre på att verkligen dyka upp nu när min liv kommit mer i ordning efter det turbulenta året som passerat.

 

Tack för att du läste, Karin och Carolina

Är du intresserad av att vara med i Månadens Profil? Kontakta oss på houston(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org

Bilder copyright: Carolina Sukaly och Naima Christensen (astronaut)

Vill du läsa om andra Sweor i världen, då rekommenderar vi SWEA Professionals blogg.

Svensktalande kvinnor med världen som arbetsplats

Motherhood Center
SWEA International
SWEA Los Angeles
NASA Space Center